Dit heb je nodig voor een goede livestream

Sinds de pandemie is het aantal livestreams zo gestegen dat het eigenlijk niet meer dan normaal is om een evenement of een andere gelegenheid online bij te wonen. Een manier om iets toch te kunnen ervaren zonder te in levende lijve bij te zijn is door de technologie een stuk gemakkelijker geworden en biedt een uitkomst op veel verschillende manieren. Omdat er veel meer mensen bekend mee zijn geworden, is het een toegankelijke manier om publiek te bereiken zonder dat ze echt aanwezig hoeven te zijn, en zonder dat het publiek maar heel kleinschalig is. Waar eerst weinig mensen een livestream zouden volgen, is een groot publiek nu eerder normaal dan zeldzaam. Een livestream verzorgen is niet moeilijk, maar aan aantal dingen zijn noodzakelijk om het publiek een goede ervaring te bieden.

Ruimte

Ten eerste is de ruimte erg belangrijk. De locatie heeft indirect veel invloed op de ervaring van een kijker. Voor elke locatie is er namelijk andere soort apparatuur nodig. Een grote ruimte heeft meer audio apparaten nodig, een kleine ruimte heeft een andere camera nodig. Bij een livestream is het belangrijk dat een kijker ook wat mee krijgt van de omgeving waarin de livestream plaatsvindt. Als de geschikte plek niet echt gevonden kan worden, is een livestream studio ook vaak een uitkomst.

Camera’s

En natuurlijk, om een livestream te kunnen bekijken moeten er camera’s aanwezig zijn om alles te kunnen filmen. Maar het soort camera heeft een grote invloed op de beleving van een kijker. Als de kwaliteit van een camera niet goed is, is de kwaliteit van een livestream al helemaal lager. Om de aandacht van een publiek vast te kunnen houden is het verstandig om de cameras aan te passen op de ruimte die er is. Meerdere camera’s is vrijwel altijd handig, omdat je dan kunt werken met verschillende shots. Maar het kan ook zijn dat het nodig is om de camera op afstand te bedienen omdat de locatie niet groot genoeg is.

Audio

En voor audio geldt hetzelfde als voor het beeld. Er zijn twee verschillende opties. Of de microfoon staat in de ruimte, of de microfoon wordt ingebouwd. Wanneer er veel wordt gesproken tijdens de livestream, door meerdere mensen, zijn ingebouwde microfoons enorm aan te raden. Hierdoor is het voor het publiek een stuk makkelijker te onderscheiden wie aan het woord is.

Beeld omzetten naar livestream

Als laatste: zorg dat het mogelijk is om het beeld om te zetten naar een uitzendbare livestream op social media. Hiervoor heb je een converter nodig. Inmiddels zit deze al vaak in een mixer, maar dit is niet altijd het geval dus check dat: zonder converter, geen livestream.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *