Is een stil ontruimingsalarm voor jouw organisatie verplicht?

Op sommige locaties is het verplicht om gebruik te maken van een stil ontruimingsalarm. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien heel onlogisch, het idee van een alarm is immers dat het veel geluid geeft, zodat iedereen meteen gewaarschuwd is en het pand kan verlaten. Er zijn echter ook situatie waarin een luid ontruimingsalarm absoluut niet gewenst is. Omdat het voor paniek zorgt of omdat de mensen die in het pand aanwezig zijn zichzelf niet in veiligheid kunnen brengen. Met een luid alarmsignaal zou in die gevallen de ontruiming alleen maar lastiger verlopen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, want hoe sneller iedereen buiten is, hoe beter het is.

Stil ontruimingsalarm voor deze locaties

Op sommige plekken is het aan te raden om van een stil alarm gebruik te maken en op andere locaties is dat zelfs verplicht. Wanneer wordt er nu gekozen voor een stil ontruimingsalarm? Zoals gezegd op plekken waar mensen zichzelf niet in veiligheid kunnen brengen. Je kunt dan denken aan een ziekenhuis, waar mensen aan allerlei apparatuur gekoppeld zijn en niet zomaar zelf even uit bed kunnen stappen en naar buiten kunnen gaan. Daarnaast zijn ook andere zorginstellingen natuurlijk dergelijke locaties, zoals verpleeghuizen. Een ontruimingsalarm zonder geluid is daar niet alleen van belang omdat mensen zich niet altijd zelf kunnen redden, maar ook omdat ze niet altijd meer weten wat een dergelijk geluid betekent. Tegelijkertijd is het zo dat harde geluiden wel zorgen voor paniek en onrust, waardoor het heel lastig wordt om op een effectieve manier te ontruimen. Er is nog een categorie gebouwen waar je echt een stil ontruimingsalarm wilt hebben en dat zijn gevangenissen. Ook hier hebben mensen immers niet de mogelijkheid om zelf het gebouw te verlaten, terwijl ze dondersgoed weten wat een alarm betekent. 

Voorkom onrust en paniek

Het doel van een ontruimingsalarm zonder geluid is dus om paniek en onrust te voorkomen. De medewerkers worden uiteraard wel ingeseind dat er iets aan de hand is en kunnen daardoor op rustige en effectieve wijze het ontruimingsplan in werking stellen. Zo kan er sneller gehandeld worden en is de kans groter dat iedereen op tijd veilig buiten staat. Heb jij een dergelijk stil alarm nodig voor jouw organisatie, dan is het natuurlijk de vraag waar je dit kunt vinden. Een uitstekende keus is het systeem van multibel. Dit is namelijk:

  • intuïtief en gemakkelijk in gebruik
  • de enige cloud oplossing die KIWA gecertificeerd is
  • NEN 2575-4 gecertificeerd

Dit ontruimingsalarm voldoet dus aan alle wettelijke eisen die aan dergelijke systemen gesteld worden en je kunt het dus veilig binnen jouw organisatie gebruiken. Doordat het via een app werkt, kan iedereen het op zijn of haar smartphone installeren en weet je zeker dat iedereen het altijd bij de hand heeft. De werking van het systeem is bovendien heel eenvoudig, mensen kunnen er zo mee aan de slag gaan. Ellenlange instructies zijn dus niet nodig! Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan dit systeem, daarover lees je alles op hun website. Als jij een stil ontruimingsalarm zoekt, dan is multibel dus een goede keus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *